Könyvek

Nyomtatott könyv, vagy e-könyv? Ez itt a kérdés

Nyomtatott könyv, vagy e-könyv? - Platinum Könyvkiadó

Nyomtatott könyv, vagy e-könyv?

A nyomtatott könyv kérdését már érintettük, ám újra felbukkannak olyan érvek, vagy akár ellenérvek, amik arra késztetnek, hogy beszéljünk róla. Azt már tudjuk, hogy az e-könyv sokkal több emberhez tud eljutni, mint egy nyomtatott változat.

Az egyéb előnyei, mint például a hordozhatóság, a helyfoglalás, a tartósság, jegyzetek készítése, szövegkiemelés, mind a pozitív tulajdonságai. Az egyetlen negatív tulajdonsága, hogy nem könyv.

Az olvasók tábora ezzel lényegében két részre van szakadva, de azért van benne egy kis átmenet, azok az olvasók, akik mindkettőt szeretik. Az olvasói vélemények, nézőpontok között nem szerepel egy fontos tényező, ami az árra vonatkozik. Az ár, a vásárlóknak fontos, hiszen mindent szeretnek a lehető legolcsóbban megvásárolni, ami természetes. De ezt nézzük meg közelebbről.

Az író befektetett munkája

Ahhoz, hogy egy könyv az olvasókhoz kerüljön, egy szerzőnek nagyon sok munkát kell elvégeznie. Lehet hogy ez nem látszik, és nem köztudott, de ettől még igaz. Sok könyv van, ami akár évekig is készülhet, és nem azért mert az író lassan ír. Egy regényben megjelenhetnek olyan dolgok, amiről korrekt leírást kell adni, nem mondhatod hogy az ég sárga, ám ha nem tudod hogy milyen színű, akkor ennek utána kell nézni, és pontosítani. Ez persze csak egy példa, de ezen kívül milliónyi dolog van, amihez szükséges némi kutatómunkát végezni, hogy korrekt és érthető legyen a kész mű. Persze vannak olyan esetek is, amikor az író leül a gépe elé, és szinte egy szuszra ki tudja írni, ami a fejében megfogalmazódott. Ez a ritkább.

Az olvasó és a szerző viszonya

Ahhoz, hogy egy szerző megfelelő számú és jó könyvet tudjon írni, az kell, hogy legyen elég ideje az írásra, és emellett ne kelljen egyéb dolgokkal foglalkozni. (Pl. bejárni egy munkahelyre) Amikor megveszel egy valódi könyvet, akkor azt gondolod, hogy ezzel egyben a szerzőt is támogatod. Sajnos ez nem így van. A könyvesboltban megvett könyved árából, csak egy kis hányad lesz az íróé. (általában 10-30% körül) A könyv árának egy nagyobb hányada, a könyvkiadó és a könyvkereskedés zsebébe vándorol.

Hogyan lehet ezen változtatni? 

Vásárolj e-könyvet! Az e-könyvnek nincs akkora költsége, mint a nyomtatott könyvnek, így ha ilyet vásárolsz, akkor a szerző lényegesen több nyereséget könyvelhet el magának, ami talán hozzásegíti őt, hogy csak az írásnak éljen, és ebben ne akadályozza meg semmi.

Ha van kedvenced, ha szeretnél tőle több könyvet olvasni, ha szeretnéd a szerzőt még több támogatásban részesíteni, akkor kezdj el megbarátkozni az e-könyv formátummal, mert ez az, ami mindenkinek jó.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük