Gondolatok

Cenzúra nélkül

Cenzúra nélkül - Platinum Kiadó

Cenzúra nélkül

Mielőtt belemennénk abba, hogy nálunk miért nincs cenzúra, nézzük meg más kiadónál miért van. Ennek valójában több oka is lehet, de nézzük sorban.

A szex és pornó egy olyan műfaj, ami szégyenteljes, tabu téma, és még sorolhatnánk a jelzőket, amiket ráakasztottak. Ennek a megbélyegzésnek van egy olyan mögöttes összetevője, ami a könyv elkészítésének a során bukkan fel, miszerint vannak olyan szerkesztők, akik egyszerűen nem hajlandóak egy ilyen könyvet a kezükbe venni. Hogy miért, azt talán tőlük kéne megkérdezni.

Egy másik ok lehet erre, a kiadó kínálata. Hogy nézne ki az, hogy a gyerekmesék, az ifjúsági könyvek mellett ott sorakoznának a pornókönyvek is. Ez sok esetben elképzelhetetlen. Nálunk a könyvesboltok egymástól függetlenül működnek, ezért az nem fordulhat elő, hogy egy vásárló véletlenül olyan könyvre bukkan, ami számára nem releváns.

Persze vannak más nézőpontok is, miszerint ilyenből sokkal kevesebb van, ez nem érdekel senkit, csak a perverzek olvassák, ez egy internetes ponyvairodalom stb. Ha egy kiadótól kérdeznénk meg, hogy miért nem adnak ki pornóirodalmat, akkor erre a kérdésre sokféle választ kapnánk, és persze még több kifogást is.

Hogyan viszonyulnak ehhez az olvasók?

Csináltam egy gyors összehasonlítást, ami két weboldal adataiból származik. Az egyik kizárólag pornó novellákat tesz közzé, a másik viszont a szokványos, mondhatni szépirodalmi műveket. Az olvasottságuk számai meglepően eltérőek. A két oldal nagyjából egyidős, mindkettő 10 éve működik. Az összehasonlítás alapja mindkét esetben azonos időtartamot ölel fel, és nagyjából azonos számú novella adja a számokat. Mindkét oldal hasonló felépítésű, vagyis ugyanarra az alapra van felépítve.

A két oldal azonos időszakra vonatkozó olvasottsági adatai: A szexnovellák esetében ez a szám 31.799. míg a másik oldal, amiben nincs semmi szex vagy pornó, az mindösszesen 11.460 olvasót vonzott be. Jól érzékelhető a közel háromszoros olvasottság, a felnőtteknek szánt tartalom javára.

Ezek a számok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a pornó népszerűbb műfaj, mint a szépirodalom. Persze azért vannak kivételek is. Biztosan van ettől eltérő számszerű adat is, ám most ebben a vonatkozásban helytálló.

Ezért nincs nálunk cenzúra

A Platinum Kiadó működési koncepciója nem a pénzről szól, hanem az írók és a műveik sikeréről, vagyis, hogy hány olvasót tud bevonzani. Ha a pornó ennyire népszerű, akkor miért zárnánk ki a repertoárból?

Magyarországon szinte nulla ennek a műfajnak a hagyománya, pedig napjainkban is sok olyan szerző van, aki ebben a műfajban szeretne kiemelkedni, ám erre kevés a lehetőség. A legtöbb ilyen típusú irodalmi mű valamely weboldalon jelenhet csak meg, amik többnyire fizetés ellenében teszik lehetővé az olvasást, így sajnos nem az profitál belőle, aki arra érdemes, hanem azok az élelmes emberek, akik az ilyen írásokat közzéteszik a saját oldalukon.

Ezen az állapoton szeretnénk változtatni. Szeretnénk lehetőséget adni a pornó- szex- és erotikus novellák íróinak, hogy saját nevük alatt, saját maguknak termeljenek ebből bevételt.

Amennyiben Te, kedves olvasó pornó vagy szexnovellákat írsz, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy elmondhassuk, milyen lehetőségeid vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük