A Platinum Kiadó is színrelép

Most jogosan kérdezhetnéd, hogy mi szükség van egy újabb könyvkiadóra, hiszen abból olyan sok van, hogy szinte egymásba érnek. Igazad van, tényleg sok van belőlük, viszont a kiadónak és az íróknak nem azonos a prioritásuk a könyvek megjelenésével kapcsolatban.

Egy kiadónak az a célja, hogy minél több könyvet tudjon megjelentetni, mert ebből van a bevétele, ebből csinál magának profitot. Az írónak az a legfőbb célja, hogy minél több olvasóhoz eljusson a műve. Látszólag egy hajóban eveznek, csakhogy nem azonos irányba, mert a céljuk nem azonos. Gondolkozz el ezen egy percre!

A kiadók számára egy író, csak egy bedolgozó modul, ami ahhoz kell, hogy a célját elérje, és ezért mindent meg is tesz. Az író azért dolgozik, hogy a kiadókat eltartsa, hogy azok növekedéséhez hozzájáruljon, a munkájáért viszont csak aprópénzt kap, ami a megélhetéshez nagyon kevés.

Szóval azért van szükség egy újabb kiadóra, mert ezt az állapotot szeretnénk megváltoztatni, hangsúlyozottan figyelembe véve az írók érdekeit. Az író elsődleges célja, hogy minél több könyvet el tudjon adni, ezáltal egyre több olvasóhoz el tud jutni, nem mellékesen olyan bevételt realizálni, ami minimálisan elegendő ahhoz, hogy abból megélhessen. Nincs olyan író, aki az írásból akarna meggazdagodni, – legalábbis Magyarországon nem, – de azért egy minimális bevétel igazán megilletné, mert ez a munka sem más, mint az összes többi, amiért jövedelem jár.

Csakhogy ezt a jövedelmet lefölözik a kiadók, és áttételesen a nyomdák is. Ha kiadóval dolgozik együtt egy író, akkor az eladások után nagyjából 7-10% illeti meg őt, ezzel szemben a kiadók évről-évre milliárdos bevételt könyvelnek el. Ez így nincs rendben.

Lássuk az olvasók célját! Egy átlagos ember, aki könyvet vásárol, azért teszi, mert szórakozásra vágyik, hogy egy időre kizökkenhessen a hétköznapok valóságából, hogy kikapcsolódjon, esetleg tanuljon. Ez jó cél, igaz? Vagyis az olvasó, az író történeteit akarja olvasni, a saját maga szórakoztatására, hogy egy időre elszakadjon a valóságtól.

Az olvasó valójában nem egy nyomdai terméket akar birtokolni, – persze vannak ilyenek is – hanem magát a művet szeretné elolvasni. Ez persze lehet könyv, de lehet e-könyv is. Egy e-könyvnek számos olyan tulajdonsága van, ami túlmutat egy nyomdai terméken, de ezt most nem kívánom részletezni.