Gondolatok, Hírek, Könyvkiadás

Mennyit keresnek a magyar írók?

Mennyit keresnek a magyar írók - Platinum Könyvkiadó

Mennyit keresnek a magyar írók?

Mennyit keresnek a könyvesházak, és mennyit az írók? A magyarországi könyvpiacról viszonylag sokat lehet olvasni az interneten, amiből kiderül, hogy valami nincs rendben.

Név nélkül – hisz nem akarunk nekik reklámot csinálni – megemlítenénk az egyik hazai, és talán a legsikeresebb könyvterjesztő céget, akik 2011 óta, cirka 6 év alatt, megtízszerezték a bevételüket, (2011 – 240 millió, 2017 – 2.5 milliárd) míg egy másik cég, csődbe ment. Hogy lehet ekkora különbség két cég között, akik ugyanazon a piacon, és szinte ugyanazzal a termékkel kereskednek? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy valamilyen egyéni vagyonmentés van ennek a hátterében.

Az eladások száma az elérhető információk alapján azt mutatja, hogy kb. 20 körül van azon könyvek száma, ami meghaladja az évi tízezres (10.000) darabszámot. Ezen felül van még vagy 100 könyv, aminek az eladási mutatója 5 – 10 ezer között van, a többi 5000 alatt marad.

Számoljunk egy kicsit. A könyvek árát, és a bekerülési költségeket nézve, egy átlagos könyv, átlagos évi 1000 darabos fogyással, nagyjából 1.5 – 3 millió forintot hoz a szerzőnek, ami a megélhetési mutatókat figyelembe véve, 125.000 – 250.000 forintos havi bevételt jelent. Ez az összeg elegendő lehet a megélhetéshez. ám egy család eltartásához már nem biztos. Amennyiben az írónak nem egy, hanem több könyve van a rendszerben, akkor egy kicsivel jobb a helyzet.

Ezek az összegek szinte csak a túlélést biztosítják a szerzőnek, de nem elég arra, hogy „jól” éljen belőle. De mi van a könyvesházak milliós, vagy milliárdos bevételével? Nem lenne etikusabb, ha az elosztás reálisabb lenne? Nem kellene a szerzőnek egy kicsivel többet hagyni a zsebében?

De bizony kellene. Mi lenne akkor, ha a kiadók és terjesztők, megelégednének kevesebb sarccal is? Mi lenne, ha a semmi munkáért nem vennék el a szerző 40%-nyi bevételét, mert megelégednének 10-20%-kal is? Megelégednének? Mi lenne, ha nem évi 240 milliárdot keresnének más munkájával, hanem csak a felét, mert a 40%-ból, 20%-ot visszaadnának a szerzőnek? Megelégednének-e évi 120.000.000.000 forint bevétellel?

Ez, véleményem szerint, bőven kimeríti a kizsákmányolás fogalmát, csak azért veszik el a szerző bevételének a felét, mert megtehetik. Nagyon remélem, hogy ezt a helyzetet mielőbb átlátják majd a szerzők is, és nem hajtják önmaguk az igába a fejüket. Remélem, hogy az általunk felvázolt szisztéma képes lesz felülírni a jelenlegi rendszer működésbeli hiányosságait, és hibáit, és végre sikerül egy olyan tematikát érvényesíteni, aminek következményeként, mindenki a munkájának megfelelő juttatást kapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük