Hogyan lehet sikeres egy író?

Egy író sikere abban mérhető, hogy hány könyvet képes eladni, és ezáltal hányan olvassák az írásait. Ebben az egyenletben van némi ellentmondás a jelenlegi könyvkiadási metódus során.

Lássuk a hibákat

Amikor egy szerző elkészül a kéziratával, kell találnia egy kiadót, aki képes korrekt módon kezelni a kiadással kapcsolatos feladatokat. Ebben az a nehéz, hogy nem minden esetben olyan módon zajlik le ez a folyamat, ami az írónak kedvező lenne, erről sok szerző negatívan vélekedik.
Amennyiben megtalálja a számára kedvező feltételeket biztosító kiadót, akkor elkezdődhet a könyv létrehozása. Ha szerencséje van, akkor a kiadó állja a költségeket, és gondoskodik a könyv további útjáról, ám az eladások után a szerző csak aprópénzt kap, hiszen a kiadó nem ingyen dolgozik, és a költségeket behajtja a szerzőn.
Itt még megjegyezném, hogy a kiadó, a könyv mellé, automatikusan hozzácsatolja a nyomtatott könyvhöz az e-könyv változatot is, és azt a shopjában értékesíti, amiből szintén levonja a saját árrését, így a szerző ennek is csak a töredékét kapja.

Hogyan lehet másképp csinálni?

Kezdjük onnan, hogy kész a kéziratod, és kiadót keresel. A fent leírtakkal ellentétben, nálunk a könyv megjelenéséig csak a töredékét kell kifizetned, hogy elkészüljön a könyved. Nézzünk egy példát erre:
A könyved 200 oldal, A5 formátumban, ami nagyjából 50000 szó, és kb. 300000 karakter. A szerkesztési ár többnyire a karakterszámból lesz leképezve, ami 2 forint/karakter is lehet, – persze van ettől eltérő, esetleg olcsóbb megoldás is, – így ezért a szolgáltatásért sok esetben ki kell fizetni 600000 forintot. Ez nem kevés pénz, nem sok ember van, aki ezt könnyedén ki tudná fizetni, de azért lehetséges. Nálunk ugyanez a szolgáltatás ~30- 60 fillér között mozog, egy normál kézirat esetében, vagyis nagyjából a negyede. Miért ilyen olcsó? Nem! Ez nem olcsó, ez a reális ár egy ilyen munkáért.
Mint említettük, a szerzőket kívánjuk támogatni, és nem profitot termelni.

A következő lépés

A következő lépés, hogy a már hibátlan kéziratból elkészítjük az e-könyvedet, ami legfeljebb 2-3 nap, és máris eladható.
Miért e-könyv? Kérdezheted, hiszen te nyomtatásban akarod látni a könyvedet.
Először is, ennek a költsége jóval alacsonyabb, mint egy nyomtatott változat, és ezért sokkal több marad a zsebedben az eladások után.
Másodszor. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a magyar nyelven, magyaroknak szánt irodalom, nem csak a határokon belül keresett termék, hanem világszerte. Magyarországon elvileg csak 10 millióan élnek, ám a nagyvilágban ezen felül, még legalább 5 millió ember él, aki szeretne magyar nyelven olvasni, aki igényli a magyaroktól származó műveket, és akiknek nem jelent gondot, hogy megvegyenek tőled egy e-könyvet. Én személy szerint azt gondolom, hogy talán a határokon túl élők sokkal inkább vevők a magyar regényekre.
Harmadszor. Az e-könyv, ha már készen van, korlátlanul eladható. Nincs szükség utánnyomásra, nincs korlátozás, és lényegében az idők végezetéig bevételt szerez neked.
Negyedszer pedig, ha neked már több könyved van, akkor extra költség nélkül van lehetőséged arra, hogy az eladások száma alapján megtudd, hogy melyik regényed a sikeres, melyik az, ami kevésbé, így csak a sikeres művek eladására kell koncentrálnod, hogy abból aztán nyomtatott könyv is készüljön, így nem kockáztatsz.

És ami a lényeg

Ha e-könyved van, és azt eladod, akkor az ebből származó bevételedből, már meg tudod finanszírozni egy nyomtatott változat kiadását. Így lényegében úgy tudsz nyomtatott könyvhöz hozzájutni, és azt eladni, hogy nem a családi kasszából kell elvenned, hogy ez megvalósuljon.
Elgondolkodhatsz azon, hogy számodra melyik megoldás a legkedvezőbb, és hosszútávon a legjövedelmezőbb.

Egy gondolat az olvasóknak.

Ha van kedvenc íród, akkor azzal támogatod őt a legjobban, ha nálunk vásárolod meg a könyvét, hiszen ezzel elősegíted őt abban, hogy még több, és még jobb könyvet írjon számodra.