Szerzők

Miért van szükség rá: szerzői honlap

Miért van szükség rá? A szerzői honlap

A szerzői honlap egy egészen más koncepció, mint bármelyik közösségi média által üzemeltetett oldal. Ennek a szükségessége csak abban az esetben merül fel valakiben, ha tisztában van az előnyeivel, és látja, érzi a különbséget.

Az első dolog, ami ezzel kapcsolatban kérdésként felmerülhet, hogy vajon miért jobb egy saját oldal, mint mondjuk a facebook. Először is azért, mert ez saját. Egy saját oldal működtetése során, Te magad hozod meg a szabályokat, és azok betartása, betartatása is a saját hatáskörödbe tartozik. Egy közösségi oldal esetében nem tudsz erre hatást gyakorolni, legfeljebb elfogadod, ha valamit változtatnak rajta.

A másik ok, hogy így saját magadnak csinálsz forgalmat, és nem másnak. A facebook nem ad lehetőséget egy sor olyan dologra, ami egy saját honlap esetében alapértelmezett.

Nem gyűjtheted a rajongókat

Persze van arra lehetőség, hogy a látogatók hozzászóljanak vagy épp lájkolják a posztjaidat, ám ezen túlmenően másra nincs lehetőséged. Egy saját weboldal esetében már más a helyzet. Itt feliratkozhatnak hírlevélre, de akár regisztrálhatnak is az oldaladra, ezáltal személyes kapcsolatokat is tudsz építeni, és a hírlevél által folyamatosan meg tudod osztani az információidat másokkal. Ezt lehet a facebookon is, mondhatnád, és igazad is van. Csakhogy az ilyen közösségi portálokon számos olyan dolog is van, ami egyszerűen elviszi a figyelmet rólad. Mire a látogatód észbe kap, már egy egészen más tartalom köti le a figyelmét, és ezzel meg is feledkezik rólad.

Van egy fontosabb tényező is. Egy közösségi oldal nem a tiéd, és ezért nem is vagy képes felelősséget vállalni az ott megjelent tartalmakért, ami lehet hogy el sem jut a célközönséghez. Egy ilyen oldalon a tagságod egyáltalán nem biztos, bármikor bekövetkezhet valamilyen előre nem látható esemény, ami miatt elveszítheted a tagságodat, az oldalad, vagy a tartalmaidat, és ezzel együtt a rajondóidat is. Ez persze csak egy lehetséges, ám nem kizárható esemény, viszont megtörténhet, és akkor mindent elveszítesz, amit eddig – akár évek alatt – felépítettél.

Fontos neked, hogy jelen legyél

A közösségi médiában nem Te vagy a fontos, hanem az általad generált tartalom értéke. Bármit csinálsz, az nem neked lesz jó, hanem az üzemeltetőknek. Ám ha a saját birodalmadat építed, akkor ez egészen más. Így Te leszel az, aki fontos, és akinek fontos vagy, az meg fog találni. A facebook esetében megtévesztő az az adat, hogy hányan lájkolják és hányan kommentelik az írásaidat. Miért? Mert akik ezt teszik, nem miattad vannak ott, hanem mert „unatkoznak”, és ha kapsz tőlük egy lájkot, akkor azt nem biztos, hogy azért kapod, mert valóban tetszik neki, sokkal valószínűbb, hogy épp a pillanatnyi hangulata miatt nyomja meg a gombot.

A saját honlapodon aki megtalál téged, az nagy valószínűséggel azért van ott, mert téged keresett, és egy ilyen olvasónak az értéke számodra nagyobb jelentőséggel bír, mint az, aki csak véletlenül téved be hozzád.

A megjelenés

Ha a saját imázsodat akarod felépíteni, akkor mindenképpen szükséges egy saját honlap. Egy ilyen oldal minden vonatkozásban tükrözi a személyiségedet, a stílust, és minden más téren is egyedi. A megjelenés, a képi világ, a tartalmak, a bemutatkozás, és legfőképpen a műveid miatt, egy olyan oldal tulajdonosa lehetsz, ami valóban Te vagy, és ami teljes mértékben rólad szól.

A saját oldaladon közzétehetsz minden olyan információt, ami fontos neked és az olvasóknak is. A könyveid bemutatásától kezdve, azok eladásáig, a kiadótól a technikai háttérig még sok olyan dolog van, ami ha releváns információt tartalmaz, akkor aki téged keres, az meg is fog találni.

A rajongóid ez alapján fognak megismerni, megtalálni, és amennyiben értékes vagy számukra, akkor követni is fognak. Ha hosszú távra tervezel, akkor mindenképpen ez a jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük